Asiakastarinat

YetiCare innostaa lapsia päiväkodissa

Asiakastarinat

YetiCare varhaiskasvatuksessa

Liperin vahvuus löytyy lapsiperheistä, joita Liperissä on toiseksi eniten Pohjois-Karjalan kunnista. Perinteet kulkevat käsi kädessä kehityksen ja teknologiamyönteisyyden kanssa. Liperiläisten hyvinvointi on yhteisöllisyyttä ja välittämistä, yhteistä tekemistä, sinnikkyyteen kannustamista ja hyvän huomaamista. Tämä kaikki näkyy myös kunnan varhaiskasvatuksessa. Liperin varhaiskasvatuksessa on vahvasti panostettu digitaalisuuteen. Tästä loistavina esimerkkeinä ovat Teknologiaa ekosti– ja Digireppu-hankkeet.

Muun muassa Paloaukean päiväkodin ympäristöä on kehitetty niin, että teknologia, digitaalisuus ja liikunta ovat iso osa sen arkea. Päiväkodissa on viihtyisät tilat ja iso liikuntasali sekä lähellä hyvät liikunta- ja retkeilymaastot. Päiväkodin monipuoliset leikkiympäristöt ovat kaikkien lasten käytössä. Paloaukean päiväkoti tekee myös yhteistyötä viereisen esi- ja alkuopetuksen sekä vanhainkodin kanssa.

Yetitablet on ollut Paloaukean päiväkodissa vuoden 2018 lopusta ja on ollut siitä lähtien päivittäisessä käytössä mm. Hyrrät-ryhmässä. ”Lapset tykkäävät Yetitabletista ja ovat aina sen ympärillä, kun olen itse paikalla. Yeti on varsinainen vetonaula!” – toteaa varhaiskasvatuksesta vastaava Annina Hirvonen. Yetillä toimitaan lastentarhanopettajan ohjaamana ryhmissä sekä välillä lapset saavat pelata mieleisiään pelejä itsenäisesti.

Yetitabletia käytetään päivittäin monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sillä esimerkiksi pelataan opettavaisia pelejä eri aihealueisiin liittyen, kuten matematiikkaan, tietämiseen ja musiikkiin. Jättitabletilla myös piirretään yhdessä, kuunnellaan ja soitetaan musiikkia sekä katsotaan erilaisia opettavia dokumentteja ja ohjelmia Yle Areenasta ja Youtubesta. Lapset hyödyntävät Yetitabletia myös tanssiesityksien luonnissa katsomalla musiikkivideoita ja matkimalla niitä sekä omien tanssiesitysten taustamusiikin lähteenä.

Yetitablet ryhmäyttää ja kehittää lasten sosiaalisia taitoja

Yetitablet ryhmäyttää ja kehittää lasten kommunikaatiotaitoja. Esimerkiksi Hyrrät-ryhmässä on lapsia 2-vuotiaista 6-vuotiaisiin ja he käyttävät kaikki yhdessä Yetiä isommissa ryhmissä taikka pienryhmissä. Lasten käyttäessä Yetitabletia syntyy tilanteita, joissa lapset keskenään opettavat toinen toisiaan.

Esimerkiksi yksi lapsi osaa käyttää jotain tiettyä sovellusta ja opettaa sen käyttöä toiselle, kun taas toinen opettaa kolmannelle. Näin lapset oppivat mm. kommunikaatiotaitoja ja positiivista ryhmähenkeä, kertoo lastentarhanopettaja Elina Keskinen. Yetitabletissa on myös 10 kosketuspistettä, mikä mahdollistaa monen lapsen käyttää tablettia samanaikaisesti. Näin ollen ei lapsien aina tarvitse odottaa omaa vuoroaan vaan lapset pääsevät yhdessä työskentelemään ja pelaamaan Yetillä. Tästäkin syystä Yetitablet on erinomainen ryhmätyöskentelyväline.

Tabletin ison koon vuoksi on lapsien tehtävä myös yhteistyötä keskenään. Yetitablet on kiinnitettynä paikan päällä Paloaukean päiväkodissa seinään, jolloin pienet lapset oppivat pyytämään apua vanhemmilta lapsilta, jos eivät yletä aivan tabletin yläreunaan asti. Näin myös vanhemmat lapset oppivat auttamaan pienempiään, toteaa Keskinen. Yetitablet on turvallinen ja kestävä, siinä on 4mm turvalasi sekä vahva alumiinirunko, näin ollen se kestää kovaakin käyttöä lasten kanssa, eikä rikkoutumista tarvitse pelätä.

Yetitablettia on helppo käyttää, sillä Android käyttöjärjestelmä on tuttu kaikille päiväkodissa työskenteleville ja tuttu jopa osalle lapsista. Avoin Android takaa laitteen monipuolisen ja laajan käytön, esimerkiksi Googlen Play kaupan miljoonat sovellukset ovat käytettävissä. Päiväkodissa tabletin käyttöä on kuitenkin rajattu osittain lukitsemalla tiettyjä sisältöjä ja sovelluksia, jolloin käyttö on lapsille sopivaa ja turvallista.

Lisää asiakastarinoita