Asiakastarinat

Yksilöityä kuntoutusta teknologiaa hyödyntäen Akershusin yliopistollisessa sairaalassa

Asiakastarinat

Spesialisert ergoterapeut viser bruken av Yetitablet

Akershusin yliopistollinen sairaala (Ahus) on alueellinen sairaala, joka palvelee noin 605 000 asukasta. Sairaalan päätehtäviin kuuluvat potilaiden hoito, tutkimus- ja koulutustoiminta sekä potilasvalmennus. Ahus tarjoaa palveluita muun muassa somaattisen, ortopedisen, mielenterveys- ja päihdehoidon aloilla. Lääketieteellisen yksikön toimintaterapiaosastolla on hiljattain otettu käyttöön YetiCare-palvelulla varustettu Yetitablet, moderni kosketusnäyttö, joka tukee neurologisista haasteista kärsivien potilaiden kuntoutusta. YetiCaren teknologiasta on tullut hyödyllinen lisä kuntoutusprosessiin, joka auttaa sitouttamaan potilaita ja tarjoaa uusia työvälineitä henkilökunnalle.

Asiakaslähtöinen toimintamalli ja moderni teknologia

Akershusin yliopistollisessa sairaalassa teknologialla on tärkeä rooli neurologisessa kuntoutuksessa. Kaikki potilaat saavat yksilöllisesti räätälöidyn kuntoutusohjelman. Kuntoutuksen tukena on monialainen tiimi, johon kuuluu toimintaterapeutteja, fysioterapeutteja, puheterapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, erikoissairaanhoitajia, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, neuropsykologeja ja lääkäreitä.

Toimintaterapeutit ovat huomanneet, että YetiCare-palvelulla varustettu Yetitablet tukee heidän työtään hyvin. Osaston johtaja Solveig Elisabeth Hermann-Bakken toteaa: ”YetiCaren avulla on helppo harjoitella erilaisia fyysisiä toimintoja. Sillä voi harjoittaa sekä motorisia että kognitiivisia taitoja.”

Erikoistunut toimintaterapeutti Bente Helle Molstad esittelee Yetitabletin käyttöä. Kuva: Akershusin yliopistollinen sairaala

Tärkeä väline kuntoutuksessa

YetiCare on ollut hyödyllinen lisä kuntoutusprosessissa. ”Aktiivinen osallistuminen omaan kuntoutukseen on erittäin tärkeää tulosten saavuttamiseksi. Osaston toimintaterapeutit analysoivat huolellisesti, miten kognitiiviset ja motoriset haasteet vaikuttavat potilaan kykyyn suorittaa päivittäisiä tehtäviä itsenäisesti, turvallisesti ja tehokkaasti. YetiCarea voidaan käyttää sekä arviointiin että harjoitteluun”, Hermann-Bakken kertoo.

Kokemuksia YetiCaresta

Potilaat: Perusteellisen toiminnallisen arvioinnin jälkeen kognitiiviseen harjoitteluun käytetään YetiCaren sovelluksia. ”Sovellusten avulla keskitytään kognitiivisten toimintojen vahvistamiseen, mikä on ratkaisevan tärkeää neurologisista sairauksista kärsiville potilaille. Potilailta saatu palaute on ollut myönteistä, ja se on osoittanut, että heidän hallinnan tunteensa on parantunut ja motivaatio digitaaliseen harjoitteluun on lisääntynyt”, Hermann-Bakken sanoo.

Harjoitusohjelma: Yetitablet ja YetiCare ovat osoittautuneet hyödylliseksi välineeksi harjoitusohjelmassa. ”Se mahdollistaa yksilöllisen mukauttamisen ja on erityisen hyödyllinen ryhmäharjoittelussa. Se kannustaa myös sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja laajentaa aktiviteettimahdollisuuksia viikonloppuisin”, hän lisää.

Henkilökunta: Työntekijät ovat kokeneet palkitsevaksi uusien harjoitusmenetelmien tutkimisen Yetitabletin avulla. ”Se on käyttäjäystävällinen ja vaatii vain vähän käyttökoulutusta, mikä helpottaa henkilökuntaa”, Hermann-Bakken sanoo.

”YetiCaren avulla on helppo harjoitella erilaisia fyysisiä toimintoja. Sillä voi harjoittaa sekä motorisia että kognitiivisia taitoja.”

Solveig Elisabeth Hermann-Bakken, osastonjohtaja, Akershusin yliopistollinen sairaala
Kuvassa Sanaruudukko (YetiÄlypelit). Kuva: Akershusin yliopistollinen sairaala

Yhteistyö ja asiakaskohtaiset ratkaisut

YetiCare on tehnyt yhteistyötä Akershusin yliopistollisen sairaalan toimintaterapiaosaston kanssa mukauttaakseen YetiVision-sovelluksen vastaamaan heidän erityistarpeitaan. Yhteistyön ansiosta sovelluksesta on tullut osa kuntoutusprosessia toimien hyödyllisenä työvälineenä sairaalan potilastyön tukena. YetiVision on osoittautunut arvokkaaksi lisäksi kuntoutusprosessissa.

Hermann-Bakken kuvailee erästä tilannetta: ”Potilas, jolla oli aivohalvauksen jälkeinen näkökentän menetys, oli huolissaan muuttuneesta toimintakyvystään ja heikentyneestä näkökentästä. Harjoituksessa käytettiin Yetitabletilla YetiVision-sovellusta, jossa on värikkäitä kuplia ja muotoja potilaan näkökentän ulkoreunan stimuloimiseksi. Potilas pelasi pitkään ja lopulta väsyi, mutta jatkoi hymyilemistä. Hän oli motivoitunut ja halusi jatkaa Yetitabletin käyttöä myös myöhemmissä harjoitteluissa.”

Hermann-Backen jatkaa: ”Eräs toinen potilas uskoi, ettei hän pysty seisomaan, mutta aloitimme pelin Yetitabletilla, ja tuen ja valvonnan avulla potilas onnistui seisomaan useita minuutteja. Hän oli ilahtunut huomatessaan, että hän todellakin pystyi seisomaan.”

Uusia mahdollisuuksia kuntoutukseen

YetiCare luo uusia mahdollisuuksia kuntoutukseen. ”Käytämme eri värejä ja muotoja sisältäviä pelejä, jotka auttavat kontrastivaikeuksista kärsiviä potilaita. Jopa potilaat, joilla on näkökentän menetys, pitävät tätä hyödyllisenä”, Hermann-Bakken kertoo.

Havaitut tulokset kuntoutuksessa

Kuntoutuksen toimintamalli, jossa keskitytään osallisuuteen ja viihtymiseen, on otettu hyvin vastaan. Hermann-Bakken toteaa, että potilaiden on helppo sitoutua, kun he käyttävät Yetitabletia harjoituksissaan.

YetiCaresta ja Yetitabletista on tullut kiinteä osa Akershusin yliopistollisen sairaalan kuntoutustyötä. Räätälöidyn ohjelman ja potilaiden tarpeisiin mukautumisen ansiosta YetiCare on tukenut sairaalaa kuntoutuspalvelujen kehittämisessä.

Haluatko oppia, miten hyvinvointiteknologia voi tukea kuntoutusta organisaatiossasi?
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja tutustu YetiCareen.

Lisää asiakastarinoita