Tutkimukset

Digipelaamisen vaikutus ikääntyneiden terveyteen

Tutkimukset

Ikäihminen pelaamassa YetiCaren digipelejä

Ikääntyvän väestön määrä kasvaa koko ajan ja pitkäaikaishoidon asukkaiden määrä lisääntyy. Monilla asukkaista on usein toimintarajoitteita, kuten liikkumisen ongelmia ja masennusta.Tämä voi johtaa terveysongelmiin ja heikentää elämänlaatua. Tutkimusten mukaan pitkäaikaishoitolaitoksissa asuvilla ikääntyneillä on suurempi todennäköisyys heikentyä toiminnallisesti ja kognitiivisesti, kuin itsenäisesti asuvilla ikätovereillaan. On myös viitteitä, että digipelaaminen voi vaikuttaa positiivisesti ikääntyvien elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Tässä artikkelissa valotetaan Saara Kukkohovin ikäihmisten digipelaamista käsittelevän tutkimuksen löydöksiä sekä avataan keskustelua ikäihmisten digipelaamisen roolista terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa.

Miksi ikääntyvien digipelaaminen on hyödyllistä?

Saara Kukkohovi, väitöskirjatutkija Oulun yliopistosta, on tutkinut digipelaamisen vaikutuksia ja hyötyjä ikääntyneiden toimintakykyyn ja aktiivisuuteen. Digipelaamisen juuret ovat nuorten viihteenä, mutta se voi tarjota uusia keinoja ikäihmisten sosiaalisen ja kognitiivisen hyvinvoinnin tukemiseen. Tehtyjen tutkimusten mukaan ikääntyneille voi olla valtavasti hyötyä digitaalisesta pelaamisesta. Digitaaliset pelit tarjoavat erilaisen ja hauskan tavan mm. ylläpitää iäkkäiden ihmisten fyysistä aktiivisuutta, sosiaalista elämää, kognitiivisia toimintoja ja yleistä toimintakykyä.

Ikäihmisten fyysisen aktiivisuuden puute on usein yhteydessä fyysisen ja psyykkisen toimintakykyyn heikkenemiseen. Jopa jo kevyellä aktiivisuudella on positiivinen vaikutus ikääntyneiden fyysiseen toimintakykyyn ja päivittäisistä askareista selviytymiseen. On todettu, että tasapainoa, koordinaatiota ja fyysistä aktiivisuutta harjoittavien digitaalisten pelien pelaamisella on myönteisiä vaikutuksia niin ikääntyneiden fyysiseen kuin psyykkiseenkin toimintakykyyn, vähentämällä mm. masennuksen kokemusta ja parantamalla tasapainoa.

Hoivakotien asukkailla on usein monia esteitä liikunnan harrastamiselle, jotka voivat omalta osaltaan vaikuttaa heidän motivaatioonsa ja mahdollisuuksiinsa harrastaa liikuntaa. Jotta liikunta olisi motivoivaa, tulisi sen olla hauskaa, nautinnollista sekä sosiaalista. Digipelaaminen mahdollistaa nämä ulottuvuudet.
Ikäihmiset pitävät digitaalisia pelejä usein myös motivoivampina ja viihdyttävämpinä kuin tavanomaisia fyysisiä aktiviteetteja. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että digitaaliset pelit voivat parantaa ikääntyneiden elämänlaatua huomattavasti.

Kukkohovin tutkimus osoittaa, että digipelit voivat tarjota ikäihmisille paitsi iloa myös terapeuttisia hyötyjä. Pelit voivat muun muassa virkistää muistia, kehittää keskittymiskykyä ja tukea motoriikkaa. Lisäksi digipelaaminen tarjoaa yhteisöllisiä kokemuksia, erityisesti silloin, kun pelaaminen tapahtuu yhdessä muiden kanssa. Tämä voi auttaa torjumaan yksinäisyyden tunnetta ja vahvistamaan yhteenkuuluvuuden kokemusta.
Ikäihmisille suunnatut pelit ovat usein helppokäyttöisiä ja yksinkertaisia, mikä tekee niistä helposti lähestyttäviä ja saavutettavia myös vähemmän teknologisesti suuntautuneille henkilöille. Pelit voivat olla muistipelejä, trivia-pelejä tai erilaisia ongelmanratkaisutehtäviä, jotka aktivoivat mieltä ja pitävät aivot virkeinä.

Digitaidot avaimena digiosallisuuteen

Vaikka digipelaamisen hyödyt ovat selkeitä, Kukkohovin tutkimuksessa on havaittu myös haasteita. On tärkeää tunnistaa haasteet, jotka saattavat vaikeuttaa ikääntyneiden digipelaamisen sulautumista arkeen. Teknologian pelko saattaa olla esteenä, etenkin hoivapalvelujen henkilökunnan keskuudessa. Tarvitaan asennemuutosta, rohkaisua ja digitaitoja, jotta digimaailma saadaan avattua kaikille.

Kukkohovi on tutkimuksessaan havainnut, että ikääntyneet tarttuvat teknologiaan ja innostuvat, kunhan saavat ammattilaiselta tukea ja kannustusta. Tutkimuksessa myös korostetaan, että teknologian käyttöönotossa on tärkeää tarjota riittävästi opastusta ja mahdollisuuksia tutustua peleihin rauhassa. Pelien hyödyntäminen hoivaokodeissa tai erilaisissa ikäihmisten yhteisöissä voisi parantaa heidän saavutettavuuttaan digimaailmaan.

YetiCare avaa digipelaamisen maailman ikääntyville

Kukkohovin systemaattisen katsauksen tulokset avaavat uusia näkökulmia ikäihmisten digipelaamiseen ja sen mahdollisuuksiin hyvinvoinnin tukemisessa. Digipelaaminen ei ole enää vain nuorten harrastus, vaan se voi tarjota monipuolisia hyötyjä myös ikäihmisille. Tärkeintä on tarjota tukea ja rohkaisua digipelaamisen pariin, jotta ikäihmiset voivat löytää mielekkäitä ja terveydelle hyödyllisiä digitaalisia kokemuksia.

Tämä tutkimus antaa arvokasta tietoa hoitotyön ammattilaisille siitä, miten ikäihmisille suunnattuja pelejä voidaan käyttää osana kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää toimintaa. Tämä tukee myös meitä jatkamaan työtämme ikäihmisten digitaalisen osallisuuden edistämisessä.

YetiCaren sisällöt ovat suunniteltu ikääntyvien tarpeet huomioiden, mahdollistaen monipuolisen käytön hoivaympäristössä. Esimerkiksi, muistisairaille suunnatut pelit auttavat ylläpitämään kognitiivisia toimintoja, kun taas liikuntapelit tarjoavat motivoivan tavan liikkua.

Lue Saara Kukkohovin systemaattinen tutkimus ja meta-analyysi ikäihmisten digipelaamisesta kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ.

Lähde: Kukkohovi S, Siira H, Arolaakso S, Miettunen J & Elo S (2023) The effectiveness of digital gaming on the functioning and activity of older people living in long-term care facilities: a systematic review and meta-analysis. Aging clinical and experimental research 35: 1595–1608

Digipelaamiset hyödyt pähkinänkuoressa

Kognitiiviset hyödyt:

Muisti ja keskittymiskyky voi kehittyä ja pysyä yllä pelien avulla.

Mieli pysyy virkeänä

Sosiaaliset hyödyt:

Ryhmäpelit voivat parantaa yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta.

Yhdessä pelaaminen voi vähentää yksinäisyyden tunteita ja sosiaalista ahdistusta.

Pelien lomassa voi ylläpitää sosiaalisia suhteita ja luoda uusia tuttavuuksia.

Fyysiset hyödyt:

Motoriset taidot voivat pysyä yllä tai kehittyä = vähemmän kaatumisia.

Liikuntaa on mahdollista lisätä fyysisillä peleillä.

Henkinen hyvinvointi:

Masentuneisuuden tunteet voivat vähetä ja mieliala kohentua.

Uusien harrastusten löytäminen voi lisätä elämäniloa.

Kysy lisätietoja.